fredag 9 februari 2018

Vikten av defensiva innehav

Dagar när börsen befinner sig i rejäl osäkerhet kan det vara trevligt att fundera över hur pass bra man är rustad för fortsatt nedgång.
En portfölj innehållandes defensiva bolag är ett mycket bra ankare när det råder sjögång  på börsen. Defensiva och ocykliska bolag kommer nämligen fortsätta sälja sina produkter och varor oberoende av hur världskonjunkturen ser ut i övrigt.

En generell börsnedgång kan rent av vara välkommen om man vill passa på att fylla på med aktier från stabila bolag som av bara farten dras med i börsraset, då bolagens framtidsutsikter egentligen har förändrats. Kom ihåg att oavsett hur börsen går i stort, finns det alltid enskilda aktier som kan vara en bra investering.
Jag har plockat ut ett antal bolag från några defensiva branscher som jag ständigt har ögonen på:

Dagligvaror:
Ingen tvivlar på att vi kommer sluta köpa mat. Visst finns det ett hot i sektorn från konkurrenter men ICA och Axfood har en så stor andel av marknaden att dessa aktier mer eller mindre är givna innehav. Båda har dessutom attraktiv direktavkastning.

Konsumentvaror:
Svenska börsen har ett antal fina bolag som alla har stabil konjunkturokänslig efterfrågan. AAK pysslar med något så osexigt som matfetter och vegetabiliska oljor men de är världsledande på området och deras produkter finns i nästan alla livsmedel. Bolaget har en relativt låg direktavkastning men har å andra sidan en riktigt fin historik utdelningstillväxt.
Efter avknoppningen från SCA är Essity till hundra procent fokuserade på att globalt sälja hygienartiklar för dagligt bruk. Direktavkastningen är väl snudd på okej men det finns rejäl plats för höjning i och med den låga utdelningsandelen.
Swedish Match har en mycket stabil efterfrågan på sina produkter. Alla som känner någon som snusar räcker upp en hand! Bolaget har dessutom en riktigt fin utdelningshistorik samt en direktavkastning som ofta lyfts av bonusutdelningar.

Realtillgångar:
Castellum är ett välbekant aktie för många utdelningsinvesterade. Bolaget är bra positionerat med fastigheter främst avsedda för kontor och kommersiella utrymmen i storstäderna och leder en sund expansion. I fråga om skogstillgångar är Holmen ett mycket bra val. Bolaget besitter både en dryg miljon hektar skog också ett antal stora vattenkraftverk. Även Holmen har historiskt sett varit en bra utdelningsinvestering backat av en stabil vinst.

Industrivaror och tjänster:
Investmentbolaget Lundbergs består i regel av hälften fastigheter och hälften industribolag. Förutom tidigare nämnda Holmen så sitter Lundbergs på en stor del Industrivärden vilket ger ytterligare diversifiering och riskspridning. Securitas behöver ingen närmare presentation och bolaget är ett av Stockholmsbörsens mest stabila. Bolagets finns närvarande i stort sett alla branscher världen över, och tyvärr kan man nog konstatera att säkerhetstjänster lär efterfrågas mer och mer i framtiden.

En portfölj bestående av nämnda bolag skulle även bjuda på en relativt fin direktavkastning med goda möjligheter till utdelningshöjningar. Min rekommendation är dock att inkludera några av dessa defensiva bolag vid sidan av aktier som passar ens personliga önskemål och strategier.

BranschBolagDirektavkastning
FastighetCastellum4,20%
SkogHolmen3,20%
KonsumentvarorSwedish Match5,20%
Essity2,60%
AAK1,20%
DagligvarorAxfood4,80%
Ica3,70%
IndustriSecuritas B2,89%
InvestmentbolagLundbergs0,93%
Direktavkastning snitt3,19%

Personligen har jag fem av ovanstående bolag i Utdelningsportföljen, men jag är ständigt sugen på att plocka in flera av dessa då mer eller mindre alla bolag passar min långsiktiga utdelningsstrategi. 

Tittarfrågan denna vecka blir således:
Vilka defensiva aktier föredrar du i din portfölj, och varför?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar