fredag 23 februari 2018

Låt prinsessan Estelles aktieportfölj fixa degen - del 2

Så var det dags att för sjunde gången året i rad uppdatera Estelles aktieportfölj som förvaltas av Dagens Industri. Di köpte portföljen åt Estelle då hon föddes den 23 februari 2012. Startsumman låg på 100 000 kronor och hela portföljens värde ska skänkas till ett av Estelle utvalt välgörenhetsändamål på hennes 18-årsdag.

Man kan börja med att konstatera att det varit ett relativt bökigt år bland de 10 innehaven, där 3 haft negativ utveckling. Dessa tre är Cloetta (-1%), H&M (-42%) och Handelsbanken (-11%).
Bland de aktier som gått bäst utmärker sig Volvo (+33%), Tele2 och Kinnevik (+22%) samt Atlas Copco (+21%).

Portföljen har även i år nått sitt mål med stabil värdeökning och begränsat risktagande. Inklusive utdelningar så har portföljen stigit med 9,7% och därmed utklassat jämförande index som under samma period stigit med 4,9%.

Som traditionen bjuder så får ett bolag lämna portföljen, och turen har i år kommit till Cloetta som funnits i portföljen sedan 2015.
Cloetta ersätts av Skanska med motiveringen att oron kring bostadsrelaterade aktier varit överdriven och att bolaget trots allt går mycket bättre än aktien vill ge sken av. Lägg till detta en direktavkastning över 5% så är affären i hamn.

Jag tycker personligen att aktierna Di plockat ihop är tillräckligt tråkiga och stabila för att utgöra ett mycket intressant innehav. Såhär ser slutligen portföljen ut efter årets uppdatering:

2018
Assa Abloy
Atlas Copco
Handelsbanken
H&M
Ica Gruppen
Kinnevik
Securitas
Skanska
Tele 2
Volvo

Här ser ni hur portföljen har strukturerats om sedan start 2012. Bolaget i fet stil är nykomlingen för just det året:

201220132014201520162017
Alfa LavalAlfa LavalAlfa LavalAlfa LavalAlfa LavalICA Gruppen
Assa AbloyAssa AbloyAssa AbloyAssa AbloyAssa AbloyAssa Abloy
Atlas CopcoAtlas CopcoAtlas CopcoAtlas CopcoAtlas CopcoAtlas Copco
H&MH&MH&MH&MH&MH&M
HandelsbankenHandelsbankenHandelsbankenHandelsbankenHandelsbankenHandelsbanken
LundbergsLundbergsLundbergsLundbergsKinnevikKinnevik
RatosAutolivAutolivCloettaCloettaCloetta
SCASCATele 2Tele 2Tele 2Tele 2
SecuritasSecuritasSecuritasSecuritasSecuritasSecuritas
VolvoVolvoVolvoVolvoVolvoVolvo

Portföljen utgör som sagt ett mycket bra förslag till hur man bygger ett långsiktigt sparande då jag själv har själv 6 av de 10 aktierna i min ägo med intentionen att behålla dessa länge, kanske till och med resten av livet.

Ni kan läsa hela artikeln från Dagens Industri här.
Jag skrev även förra året om Estelles portfölj och det inlägget hittar ni här.

Estelles portfölj har under dessa år förvaltats av Martin Blomberg. Han ska nu lämna Di men diskuterar bland annat Estelles portfölj och dess utvecklingen i senaste avsnittet av Analyspodden som ni hittar här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar