tisdag 27 februari 2018

Årets svenska Dogs of the Dow

Dogs of the Dow är kort och gott en investeringsstrategi från början av 90-talet som fokuserar på de 10 storbolag på Dow Jones Industrial Avarage-indexet som under året ger högst direktavkastning.

Historiskt sett så har Dogs of the Dow-strategin i genomsnitt presterat bättre än DJIA-indexet. Om detta  är sant även för svenska börsen låter jag vara osagt. Listan revideras årligen och därmed är det en kortsiktig strategi som kan vara väldigt kul att följa, så länge man är långsiktigt då strategin inte slår index varje år.

Det går självklart bra att applicera strategin även på den svenska börsen, och nu när vi har årets utdelningar på bordet är det dags att kika på vilka aktier som ingår i årets svenska Dogs of the Dow.
Listan utgår ifrån den totala direktavkastningen per aktie under 2018, alltså är även bonusutdelningar inräknade. Direktavkastningen är beräknad på dagens aktiekurser:

BolagDirektavkastning
Nordea7,2%
H&M7,0%
Handelsbanken A6,5%
Swedbank6,2%
Telia6,0%
SEB A5,9%
Skanska5,0%
Boliden4,7%
Swedish Match4,6%
Astra Zeneca4,0%
Genomsnitt5,7%

Det blir som synes en rätt bra blandning av intressanta bolag med en fin genomsnittlig direktavkastning! Nya bolag på årets lista är Boliden och Swedish Match som kvalar in tack vare generösa bonusutdelningar. De bolag som fått lämna listan från förra året är Tele2, som då toppade listan, samt Fingerprint.

Som vanligt när det kommer till utdelningsaktier är det viktigt att inte stirra sig blind på direktavkastning, då detta inte är någon säker indikation på att bolaget går bra. Att samtliga våra svenska storbanker, H&M samt Skanska återfinns högst placerade på årets lista är mycket på grund av klen kursutveckling under det senaste året, vilket dragit upp direktavkastningen som bekant är en procentuell beräkning av utdelningen per aktie.

Om du vill veta mer om Dogs of the Dow tycker jag du ska lyssna på Investerarens Podcast som dedikerat ett helt avsnitt till strategin:


Ett annat tips är att kika in på Hernhags blogg där han följt upp strategin under ett par tre år nu och även anpassat denna efter den svenska börsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar