Det finns dessvärre inget svenskt bolag som möter dessa kriterier utan man får söka sig till bolag i USA där även uttrycken har sina ursprung. Det finns för närvarande 51 bolag som har rätt att kallas utdelningsaristokrater och 26 bolag som kallas utdelningskungar.
När man väl lyckats nå denna status är det väldigt sällsynt att bolaget skulle få för sig att sänka utdelningen, och just därför är dessa bolag högintressanta för oss utdelningsjägare.
Med detta sagt så har det absolut hänt att aristokrater har tvingats sänka utdelningen. Bland annat vid finanskrisen försvann 10 bolag i främst banksektorn från aristokratlistan, och ytterligare 10 bolag försvann de följande åren.
Vad är då vitsen med att investera i aristokrater och kungar jämfört med andra aktier? Index S&P 500 inklusive utdelningar har sedan 1990 avkastat 1311% medan det aristokratiska indexet Dividend Aristocrat Index avkastat hela 2211% under samma period. En glasklar seger för bolag med fin utdelningshistorik!
Den fina avkastningen är till stor del tack vare strategin kring återinvesterad utdelning vilket alla utdelningsinvesterare bör vara bekant med.
Bolagen är även aktiva med aktieåterköp vilket har bidragit till den fina utvecklingen, då antalet aktier minskat och därmed har vinsten kunnat delas ut till färre andelar.
Det finns ett par extra intressanta ETF:er knutna till aristokrater eller andra högutdelande bolag. Om det ska investeras i dessa, kom ihåg att göra det innan årsskiftet då de beläggs med köpförbud enligt de nya reglerna för utländska ETF:er.
- ProShares S&P 500 Dividend Aristocrats ETF (NOBL) - Investerar i Divident Aristocrats.
- Global X SuperDividend ETF (SDIV) - Inkluderar 100 av de högst utdelande bolagen världen över.
- SuperIncome Preferred ETF (SPFF) - Består av de 50 bolag med högst direktavkastningen i Nordamerika.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar