tisdag 5 mars 2019

Månadsrapport februari

Även februari visade sig bli en glad börsmånad då humöret främst fick stöd av positiva kvartalsrapporter. Swedbank var dock ett bolag i fokus i och med misstankarna om penningtvätt och aktien tog omotiverat mycket stryk, vilket lockade en och annan att handla "på dippen", bland annat undertecknad.

Ändringar i portföljen
Inga nya innehav introducerades under februari. Dock genomförde jag ett aktiearbitrage i Investor där jag sålde A-aktier för 411,40 SEK och köpte B-aktier för 406,80 SEK, vilket resulterade i en vinst på 184 kronor efter courtage.

Februari är dock månaden då många bolag presenterar sina årsrapporter och även meddelar årets utdelning. I stora drag var det positiva nyheter, men två bolag meddelade att de sänker utdelningen och dessa är Skanska samt Saltängen Property Invest.

Utdelningar
Även februari är en månad med glesa utdelningar, men med mars i antågande står utdelningssäsongen inför dörren på allvar så man får väl hålla sig till tåls. Ett par kvartalsutdelningar trillade dock in.

Februari
AktieUtdelning 2019Utdelning 2018Ändring %
Akelius14070200%
Volati Pref109111%
Summa15091165%
Ackumulerad utdelning
20161654
20176216
201811017
2019386
Summa sedan portföljstart19273

Bästa och sämsta innehav

ICA Gruppen levererade en mycket fin rapport i början av månaden där man även meddelade att man höjer utdelningen. Detta resulterade i att aktien steg 12% under februari och handlas nu på All Time High. Mycket bra!

Man skulle kunna tro att Swedbank var månadens sämsta aktie och gör man det tror man helt rätt. Aktien rasade 17% och även om Swedbank inte är något större innehav (ligger runt 2,5% av portföljens vikt) så är det klart att det märks. Jag passade dock på att handla friskt och nu när aktien börjat återhämta sig viktar den in på strax under 4% av den totala portföljen.

Utdelningsportföljens utveckling

Portföljen fick sig en rejäl smäll på fingrarna av jämförande index och anledning till det stavas bland annat bankfrossa! Swedbank drog mer eller mindre med sig de övriga storbankerna, och det lämnade ett avtryck i portföljen. Jag passade dock på att köpa lite flera bankaktier än vanligt, och det kommer förhoppningsvis löna sig bra under framtiden.

Året har börjat bra men kikar man på jämförande index är det svårt att vara helt nöjd. Dock är det till stor del på grund av att det är storbolagen som mer eller mindre bidragit till den fina utvecklingen, och Utdelningsportföljen utgörs kanske till 50% av dessa och resultatet tyngs då av småbolag och preferensaktier.
Men nu blickar vi fram emot en underbar utdelningssäsong och förhoppningsvis blir det även ett bra börsår! En sak är dock säker: mars kommer bli månaden då Utdelningsportföljen genererat mer än 20 000 SEK i utdelningar sedan start.

1 kommentar:

  1. Hej!

    Är du intresserad av att din blogg syns i flödet på bloggfeed.se och finansfeed.se? Det är naturligtvis helt gratis!

    Låter det intressant så får du gärna kontakta oss på kontakt@bloggfeed.se så kan vi ta det vidare därifrån!

    Med vänliga hälsningar
    Teamet bakom Bloggfeed

    SvaraRadera