tisdag 12 december 2017

Nordnet visar courtaget innan du köper eller säljer

Den 3:e januari 2018 inför EU nya direktiv kring värdepappershandel och däribland krävs det att courtage redovisas innan en transaktion är genomförd. Det är superbra tycker jag som är en courtagesnålis, som mitt inlägg Den gyllene courtagegränsen vittnat om.
Som Avanzakund är man för närvarande relativt blind kring faktisk courtagekostnad innan genomförd transaktion, om man inte beräknar det hela för egen hand, så det är en hett efterfrågad feature att detta ska visas redan innan ordern läggs.

Nordnet har varit snabba och deras nya sajt har redan denna funktion

Jag har kontaktat Avanza och det visar sig att de svarar att de jobbar på saken, och att den "kanske" dyker upp i framtiden. Härligt vag kommunikation från Avanza vilket tyvärr är något jag upplevt alltför ofta på sistone. 
Avanza måste dock få detta på plats inom kort då det ändå är frågan om en ny EU-regel, även om jag helst sett att Avanza varit först på bollen.

Nordnet kommer även klart och tydligt kommunicera samtliga avgifter och kostnader kopplade till köpet, såsom valutaväxlingsavgift, förvaltningsavgift av fond och dylikt. Otroligt bra och snabbt jobbat av Nordnet!

4 kommentarer:

 1. Bra gjort av Nordnet att redovisa dessa siffror. Detta tycker man borde vara en självklarhet att få reda på som kund. Tror många småsparare inte alls har koll på hur mycket de betalar i diverse avgifter. Tackar vet jag Nordea Investor som alltid håller nere kostnaderna för sina kunder.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar, Slimis! Jag håller fullständigt med, det är inte lätt för nya investerare att förstå sig på alla avgifter som är förknippade med investeringar.
   Det är helt enkelt för mycket trial and error för att vara en kundvänlig produkt. Man får oftast lära sig den hårda vägen varför det inte är en bra idé att endast köpa 1 aktie på Aktietorget eller NGM.
   Jag har inte provat Nordea Investor men har förstått att de på allvar vill ta upp kampen mot Avanza och Nordnet?

   Radera
 2. Jo det stämmer bra att de utmanar lågprisaktörerna. Det jag gillar bäst är att de endast har en courtage klass. På så sätt betalar jag alltid 0.06% i courtage avgift. Det händer även att de har erbjudande om courtage fri handel utomlands. Deras sida är dock inte lika fin som Avanzas. Men med tanke på hur mycket jag sparar i courtage kostnad så går det bra.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter absolut som ett intressant case. Jag ska kika närmare på det, tack för tipset!

   Radera