onsdag 7 februari 2018

Två utdelningshöjare och en besvikelse

Idag är börsen tillbaks i sin gamla vanliga form med stigande index och gott humör. En mycket händelserik vecka fortsätter med årsrapporter som trillar in dagligen. Under morgonen har tre av mina innehav rapporterat och som vanligt är det sjukt spännande att se vad bolagen gör med utdelningen:

Handelsbankens rapport var en besvikelse enligt analytikerna, men likväl väljer styrelsen att föreslå både en utdelningshöjning på 10% samt en extrautdelning på 2 kronor per aktie. Räknar man in bonusutdelningen ger det en utdelningstillväxt på 50%(!).
Jag tycker att Handelsbanken är en av Sveriges mest stabila storbanker och bolaget väger 5% av min Utdelningsportfölj.

eWork bjöd på en riktigt fin rapport där bolaget slog förra årets resultat på alla punkter. Detta speglas självklart i utdelningen som höjs med 13%. eWork är ett av fyra konsultbolag i Utdelningsportföljen, då dessa tenderar att dela ut en större del av vinsten då dessa bolag inte har ett lika stort behov av att hålla på en stor kassa. eWorks utdelningsandel ligger ändå relativt bra till 86%.

Dagens besvikelse står utan tvivel Dedicare för. Rapporten var riktigt risig och således tvingas bolaget att sänka utdelningen med 11%. I och med utdelningssänkningen platsar Dedicare inte längre i Utdelningsportföljen och aktien kommer avyttras.
I skrivande stund har aktien rasat med 15% men jag har inte bråttom med att sälja mitt innehav, jag kanske till och med behåller det hela tills utdelningen betalats ut i slutet av april.

Nu återstår bara 10 bolag i Utdelningsportföljen som ska presentera sina årsrapporter, sen har jag årets utdelningar spikade.
Än så länge ligger den genomsnittliga utdelningstillväxten för Utdelningsportföljens innehav på 7%. Min förhoppning var att denna skulle nå upp till 10% men jag tycker att 8% ser mer och mer ut som ett rimligt mål.
Jag återkommer om Utdelningsportföljens utdelningstillväxt när samtliga rapporter landat på bordet.

3 kommentarer:

 1. Tjena, bra blogg och intressant läsning! tänk på att dedicare hade en extrautdelning på 3,5 kr förra året. så sett till ordinarie utdelning är årets 5 kr en höjning med 50 öre från 4,5 kr. dock kass rapport :/

  SvaraRadera
 2. Hej och stort tack för din kommentar!
  Du har helt rätt i att jag missade Dedicares bonusutdelningen förra året, och att bolaget trots allt har höjt den ordinarie utdelningen för 2017.
  Dedicare har därmed fått en andra chans men jag ska ändå omvärdera innehavet för, som du sa, rapporten var riktigt kass och jag är rädd att det inte är några temporära problem som sänkte resultatet.

  SvaraRadera
 3. Jag tror dock att rörelseresultatet i dedicare kommer att fortsätta svänga varvid nya upphandlingar sluts och gamla går mot sitt slut. som jag tror introduce påpekat är dedicare inne i en sen period av sina avtal som bör omförhandlas mot mitten av 2018, så ev att vi får se lite ljusning i q3 och framåt. Det kanske är rimligt att räkna med ett Rörelseresultat på mellan 7-10% framgent. Förhoppningsvis blir marginalerna mer stabila allteftersom bolaget växer och vikten för enskilda upphandlingar väger mindre. Långsiktigt är jag fortsatt positiv även om 2018 lär gå lite knackigt.

  Mvh samma skribent som tidigare, 7 februari 2018 17:11

  SvaraRadera