måndag 12 februari 2018

Aktiespararna bygger en utdelningsportfölj

Aktiespararna publicerade i veckan en bra artikel på favoritämnet Hur man bygger en utdelningsportfölj. Portföljen består av 10 svenska bolag vars starka marknadspositioner och stabila intjäning resulterar i fin utdelning och således utgör en mycket stark ryggrad för en framgångsrik utdelningsportfölj.

Till att börja med kan jag konstatera att jag till 100% håller med om skribentens vision:
"Som långsiktiga utdelningsjagare vill du äga stabila bolag med en god utdelningshistorik. Stabila utdelningsbolag tenderar till att vara välskötta, mindre riskfyllda med en god resultat- och balansräkning och då de nästan aldrig sänker sina utdelningar är det nästintill en garanterad avkastning som tillfaller dig som investerare år efter år."

Artikeln tar upp några av de grundläggande reglerna man bör ha i åtanke när man bygger sin utdelningsportfölj, varav diversifiering inom stabila bolag med bra utdelningshistorik är en av de mest grundläggande. Även vikten av att inte stirra sig blind på nuvarande utdelning är viktigt, som investerare måste man även kika på siffrorna bakom en stark direktavkastning.

Något bolagen har gemensamt är att de är uttalat ocykliska och defensiva och bör stå emot en större korrektion av börsen i övrigt, då bolagens produkter och tjänster har mycket goda möjligheter att behålla samma efterfrågan oavsett hur konjunkturen ser ut. 

Till att börja med lyfts Castellum och Hufvudstaden fram. Dessa fastighetsbolag är inte bara bra positionerade i branschen, de är även de bolag som har finast utdelningshistorik i och med att båda höjt utdelningen samtliga år sedan börsnoteringen. Dessa bolag ligger således bäst till att bli rankade som de första utdelningsaristokraterna på den svenska börsen.

Även klassiskt konjunktursokänsliga bolag som ICA och Axfood återfinns såklart i portföljen, då båda dessa levererar mycket fin direktavkastning och har dessutom lyckats höja utdelningen under flera år.
Det samma gäller Swedish Match vars produkter säljer i både ur och skur. Frånsett bonusutdelningar så har bolaget behållit eller höjt utdelningen 20 år i rad. Även Duni är en favorit i många utdelningsportföljer tack vare välskötta affärer och en utdelning som aldrig sänkts.

Om man ska välja en av våra svenska storbanker faller valet på Handelsbanken, som är en aningen mer stabil bank som inte tar onödiga risker jämfört med sina konkurrenter i banksektorn. I år delar Handelsbanken även ut en bonusutdelning.

Både Sweco och Beijer Alma är stabila bolag med lång historik av utdelningshöjningar. Slutligen har vi Telia som inte direkt har någon fin historik över utdelningshöjningar då bolaget kämpat med allehanda bekymmer de senare åren. Trenden och förhoppningarna är dock att bolaget nu har fått ordning på sina affärer och i samband med försäljningar av utländska filialer möjliggör detta chansen till fina utdelningar flera år framöver.

Portföljen ser således ut såhär med årets förväntade eller fastställda utdelningar beräknat på dagens aktiekurser:

BolagUtdelningDAAktiekurs
Axfood7,00 kr4,7%149 kr
Beijer Alma10,50 kr4,2%250 kr
Castellum5,30 kr4,2%127 kr
Duni5,00 kr4,3%116 kr
Handelsbanken7,50 kr6,8%110 kr
Hufvudstaden3,50 kr2,9%120 kr
ICA11,00 kr3,7%295 kr
Sweco4,90 kr3,0%165 kr
Swedish Match9,00 kr3,0%305 kr
Telia2,30 kr6,2%37 kr
Genomsnitt4,3%

Hela texten är läsvärd och du finner artikeln här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar