onsdag 28 februari 2018

Årets utdelningstillväxt i portföljen

Nu när alla bolag i Utdelningsportföljen (utom Nobina) har rapporterat för helåret 2017 och förslag på årets utdelningar kommit in är det dags att summera utsikterna för 2018, vilket såklart är sjukt spännande.

Detta inlägg tänkte jag tillägna åt att kolla på utdelningstillväxten. Tillväxten är den viktigaste faktorn för att en investering i utdelningsaktier ska bli gynnsam över tid.

Det finns flera jämförelser mellan högutdelande bolag utan utdelningstillväxt kontra lågutdelande bolag med hög utdelningstillväxt. Matematiskt sett är utdelningstillväxt alltid den givna vinnaren över tid. Det gäller dock att vara långsiktig då vi snackar om en tidshorisont på 10, 20 eller rent av 30 år.
Det hela beror självklart på hur hög den initiala utdelningen är, men på lång sikt så ger utdelningstillväxt mer kraft åt snöbollseffekten och ditt innehav kommer utvecklas betydligt än om du istället satsar på högutdelande bolag som inte ökar utdelningen.

När jag summerar utdelningstillväxten bland Utdelningsportföljens innehav räknar jag på den faktiska utdelningen som trillar in på kontot. Därmed inkluderar jag både ordinarie utdelningar och bonusutdelningar.

BolagTillväxt utd.
Kindred75%
Handelsbanken50%
Coor33%
Axfood17%
Telia15%
SJR14%
Ework13%
Drillcon10%
Resurs Holding10%
Investor9%
Hemfosa9%
Holmen8%
Acando8%
Castellum6%
Ica5%
SEB5%
Swedish Match4%
Kinnevik3%
Akelius Pref0%
BillerudKorsnäs0%
H&M0%
Klövern Pref0%
Saltängen0%
Skanska0%
Volati Pref0%
Swedbank−2%
Dedicare−38%
Genomsnitt9%

Den givna vinnaren är Kindred som lyckats höja sin ordinarie utdelning med makalösa 75%(!). Handelsbanken och Coor placerar sig högt på listan tack vare bonusutdelningar. Även Swedish Match delar ut en bonus men detta sker i stort sett årligen så det ger ingen märkbar effekt på årets utdelningstillväxt.
Totalt är det 18 bolag som höjer utdelningen vilket är merparten av portföljens innehav.

Bland de 7 innehav som låter utdelningen vara oförändrad finns preferensaktierna från Akelius, Klövern och Volati och där var inte heller någon ökning väntad. Det samma gäller för Saltängen.
H&M, Skanska och BillerudKorsnäs har som bekant haft ett motigt 2017 och därför är det inte överraskande att de lämnar utdelningen oförändrad.

Bland de 2 innehav som sänker utdelningen är främst Dedicare ett intressant case då den ordinarie utdelningen höjs, men man avstår från att dela ut någon bonus i år. Då jag räknar på den totala utdelningen får bolaget kanske lite oförtjänt dras med en negativ utdelningstillväxt.
Swedbank har aldrig varit någon trogen utdelningshöjare men jag tycker ändå man kunde kostat på sig att dela ut 20 öre mer per aktie för att undvika en minimal sänkning. Man är dock trogen sin utdelningsprincip där 75% av årets resultat delas ut till aktieinnehavarna och det är inte mycket mer att säga om det.

Allt som allt hamnar utdelningstillväxten på 9% för portföljens innehav vilket jag är mycket nöjd med. Detta är dock ett genomsnitt som är taget utan hänsyn till innehavens vikt i portföljen, och den reella siffran är därmed antagligen närmare 10% vilket också är mitt mål för året.
Eftersläntraren Nobina har historiskt sett haft en fin utdelningstillväxt på 16% så det återstår att se om de lyckas upprepa den bragden även i år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar