onsdag 29 juli 2020

Min sparkvot - jag är fortfarande badass

Dags för en uppföljare till inlägget Jag är badass från mars 2018. Vid det tillfället hade jag en sparkvot på hela 60%, och ja det är rejält badass att ha kvar över 60% av nettolönen och övriga inkomster efter att alla räkningar och andra utgifter är betalda. 
Så hur har det gått sedan dess?

Till att börja med så har mitt liv ändrats rejält under dessa nästan 28 månader som gått sedan jag senast kollade min sparkvot. 
Jag har bland annat bytt jobb och flyttat utomlands. Via nya jobbet har jag en rad förmåner vilka ger sig tillkänna på min lönespecifikation. På inkomstsidan får jag förutom lönen även en slant för att hyra ut min lägenhet som jag fortfarande har kvar i Sverige. Inga aktieförsäljningar eller utdelningar har tagits med i beräkningen.

Levnadssituationen och vardagskostnaderna i utlandet är klart dyrare än i Sverige, men med betydligt högre lön och dessutom en viss vinst på valutaväxling (jag för över en del av lönen till mina konton i Sverige) så tror jag att jag ligger rätt bra till ändå. 
Något som ökat mest bland utgifterna är boendet, då jag inte längre är sambo utan tycker det är underbart skönt att bo själv, och visst kostar det lite extra men är klart värt det.

Jag har räknat ut genomsnittet på de tre senaste månadernas inkomster och utgifter och min sparkvot ligger fortfarande över 60%, närmare bestämt på 63%(!) vilket är både glädjande och överraskande! 
Jag har inte en livsstil som är inriktad på extremt sparande utan snarare bara sunt sparförnuft även om jag självklart passar på att unna mig till och från för att lyxa till det lite.

Något som jag antar är en förklaring till en lyckad sparkvot är att mina utgifter inte ökat i takt med mina inkomster, vilket annars är vanligt. Allt eftersom ekonomin tillåter brukar mer pengar in i många fall innebära mer pengar ut, men jag ser ingen vits i att spendera mera bara för att jag kan. 
Jag är möjligtvis fortfarande "skadad" efter studieåren och lever efter en kalkyl som innebär att jag alltid har ett positivt kassaflöde i slutet av månaden, och med börsens genomsnittliga utveckling innebär varje spenderad 1000-lapp att den efter 7 år på börsen är värd 2000 kronor, vilket är något man alltid bör ha i bakhuvudet när man är på väg att dra på sig spenderarbyxorna.

Nästa mål blir att se om jag kan nå upp till 70% under de kommande tre månaderna. Jag sparar redan en del pengar på att jobba hemifrån vilket innebär mindre utgifter för pendelkort och arbetsluncher, och kan jag bumpa upp inkomster med mer övertidsarbete så är detta absolut ingen omöjlighet.
Återigen ett stort tack till Utdelningsseglaren för inspirationen! Jag återkommer med en uppdatering i november så håller vi i plånboken och tummarna tills dess!

2 kommentarer:

 1. Hej Prepper. Riktigt imponerande sparkvot. Med din inställning kommer ditt sparandet bli riktigt bra över tid. Fortsatt lycka till på din resa och bra jobbat! :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Slimis och tack för dina vänliga ord!
   Sparandet är en rolig livsstil som jag hoppas fler kan upptäcka, jobbar främst med att försöka inspirera mina syskonbarn som potentiellt har betydligt mer time in the market än jag :-)

   Hälsningar Prepper

   Radera