tisdag 30 januari 2018

Investerarens Podcast bjuder på utdelningsspecial

Investeraren heter den andliga uppföljaren till podden #PrataPengar som nyligen gick i graven. Nicklas Andersson får klara sig utan Philip Scholtzé i denna podcast som dock fortsätter traditionen med intressanta ekonomiämnen och gäster med finansanknytning.

Veckans avsnitt handlar om utdelningar och innehåller mycket bra och grundläggande information kring ämnet. De viktigaste punkterna med utdelningsaktier som man absolut inte får glömma bort tycker jag är:

Stabilitet - Stabilitet är viktigt för både bolaget och dess vinst, vilket utdelningarna är en produkt av. I regel så föredrar jag stora och stabila bolag med fin historik och marknadsposition, men är det primärt utdelningarna man är ute efter får man även kika på om bolaget har en stabil utdelningshistorik. Bolag som med jämna mellanrum tvingas sänka utdelningen är inte intressanta utan jag vill ha stabila bolag med stabila utdelningshöjningar. 

Utdelningsandel - Som sagt så är utdelningarna en produkt av bolagets vinst, men hur stor del av vinster bör bolaget dela ut? Många bolag delar ut 100% av den årliga vinsten eller kanske till och mer lite mer då bolaget har kassa som de kan ta ur. Men, detta är inte hållbart i det långa loppet för något bolag. Jag vill hellre att bolaget har pengar över för att kunna investera dessa och växa. Därför tycker jag det är bra med en utdelningsandel som inte överstiger 75%. Skulle utdelningsandelen vara så låg som under 50% finns det istället möjlighet till fina extrautdelningar om det är så att bolaget samlat på sig för stor kassa.

Utdelningstillväxt - Rent generellt kan man säga att bolag med "hög" direktavkastning inte är lika benägna att höja utdelningen. För bolag med "låg" direktavkastning gäller dock det motsatta då dessa har möjligheten att höja utdelningen år efter år. Det finns en rad tabeller och artiklar vilken taktik som är den bästa, men beroende på tillväxtens storlek är det bara en tidsfråga innan en aktie med hög utdelningstillväxt gått om en aktie med hög utdelning. 

Återinvesterad utdelning - En vinnande strategin är att inte sätta sprätt på de pengar du får i utdelning, utan istället återinvestera dessa i bolaget (eller ett annat stabilt bolag som härnäst har utdelning). På detta vis får du tillgång till ränta-på-ränta-effekten och detta kommer med tiden göra en otrolig skillnad för ditt innehav. 

Ni hittar fler bra tips från Niklas på Avanzas hemsida, och glöm inte att lyssna på podcasten:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar