onsdag 3 januari 2018

Nyårslöften - och andra dumheter

Såhär ett par tre dagar in på det nya året är det lätt att man återigen hamnar i soffan med kompisarna Ben & Jerry för att avnjuta den senaste hjärntvätten av vår Statliga Underhållningscentral SVT. Kort och gott, disciplinen kring personlighetsförbättringen tryter.

Därför tänkte jag göra mig till offentligt åtlöje istället för att bara bära skammen inombords, och lista ett par ekonomiska mål som jag avser genomföra under året som ligger för våra fötter.
Tanken är att ju mer publikt det är, desto svårare är det att backa. Dessutom ska jag följa upp sagda löften vid slutet av 2018 för att utvärdera mina möjligheter att i praktiken genomföra en förändring.

Ökad sparkvot
Min nuvarande sparkvot ligger kring 50% av min nettolön, och då har jag även tagit med amorteringar. Tanken är dock att jag ska ha kvar 50% av lönen i handen varje månad, något som blir en klar utmaning men ingenting är som sagt omöjligt.

Det handlar kort och gott om att se över sina utgifter.

Kanske byta telefonabonnemang, elavtal, förhandla om boräntan eller på annat vis minska fasta avgifter. Att kontinuerligt jämföra företag och tjänster hos Compricer eller Elskling kan vara en mycket god affär på sikt!
Rörliga avgifter är desto värre med, man köper ju en del grejer varje månad som man kanske kan vara utan. Gymma hemma, göd katten till lagom hantelvikt eller lyfta flickvännen istället för att spendera pengar hos Actic.

En klassiker som ofta förekommer är Den Legendariska Matlådan och hur många miljoner man under en livstid lägger på att käka lunch ute på stan. Helt klart en viktig utgift att skära ner på, men bjuder arbetsgivaren på fruktkorg får man kanske nöja sig med en banan och apelsin till lunch, beroende på sin ämnesomsättning och kaloribehov då.

Nåt som varken kroppen eller själen behöver är överflöd av socker, och det blir till att kapa inköp av godis, glass och andra roligheter. Jag ska göra som Norge och lägga på en sockerskatt på 20%. Lek med tanken att du själv skattebelägger alla dina sockerstinna inköp och låter dessa kronor samlas i separat glasburk/konto.

Låt snål-SM 2018 börja!

Läsa fler böcker
Och då menar jag primärt finansböcker. Jag har under året plöjt igenom en bunt av Marcus Hernhags epos samt Miljonär Innan 30:s panflette.
Det finns dock en uppsjö av böcker på ämnet Ekonomi och det fina är att dessa vanligtvis återfinns på mitt lokala bibliotek, det vill säga helt gratis kunskap! Pallar jag plöja en bok i månaden i snitt? Japp, det ska gå.

Finanspoddar - med restriktion
Jag lyssnar redan på en mängd poddar som handlar om pengar och börs.
Vanligtvis avnjuter jag dessa under promenaden mellan hemmer och jobbet men för att lida lite extra så kanske jag bör tvinga mig själv att bara få lyssna på dessa när jag är på gymet. Det blir per automatik en del svettiga timmar där även hjärnan får sitt!
Minimalism
Nu är jag ingen hoarder men visst äger även jag en del saker som i realiteten snarare äger mig. För varje nödvändiga sak som införskaffas är det bra att göra sig av med en annan pryl, den så kallade en-in-en-ut principen!
Att kapa ner på prylar är en mycket bra idé så länge man inte gör som Lyxfällan och säljer hela tv-spelssamlingen till underpris hos GameStop (ärligt talat, både konsoler, tillbehör och mängden spel säljs för typ 200:-. Sådant ocker bör undervikas till varje pris!).
Tradera och Facebook Marketplace är att föredra här. Om man är student kan man även sälja gratis hos Tradera *wink wink*.

Varje såld grej genererar ju även en slant i intäkt som istället kan växa i valfri fond. Och det gäller ju även alla saker man köper: summan på prislappen är inte i närheten av den effektiva kostnaden över tid!
Den där stringhyllan som jag nödvändigtvis skulle köpa men som aldrig kom upp på väggen hade jag istället kunna tjäna 200 spänn på om jag tryckt in den där tusenlappen i Avanza Zero för ett par tre år sedan.
Prylar tar även plats, och kan man spara ner på antalet bokhyllor eller kanske till och med några kvadratmeter boende är det även en ekonomisk vinst som kan omsättas som investering istället för utgift.

Läsa fler bolagsrapporter
Handen på hjärtat, jag är ingen plöjare av finansiella rapporter. Det är en klar punkt där jag kan öka min kunskap om mina investeringar, och kanske även finna själsfrid med en kopp kaffe som sällskap. Som investerare är det viktigt att förstå varför saker värderas som de gör, och även om jag kommit en bra bit på vägen så blir man aldrig fullärd.
Detta är ett av mina viktigaste löften för att kunna göra lyckade finansiella beslut som kommer påverka min ekonomiska situation för resten av livet.

Gå på bolagsstämmor
Jag har turen att ha ett gäng polare som också är aktieintresserade. Vi har kommit fram till att gå på stämmor kan vara ett bra sätt att umgås samt få gratis mat! Så jag anser att jag bör kunna pallra mig iväg till åtminstone Castellums årsstämma, och jag har hört att Investor bjuder på riktigt fint tilltugg.
Några tips på andra bolagsstämmor man bör närvara vid för att maximera sin avkastning i form av gratis fördelar?

Blogga mera
Blogga är kul, så länge som man har nåt vettigt att blogga om. Att posta inlägg bara för att driva trafik är ett säkert sätt att döda intresset på, och jag skriver först och främst för min egen del då bloggen kan ses som en loggbok över mitt sparande i utdelningsaktier. Dock, för att inte slösa mina stackars läsares tid så lovar jag att leverera mer frekvent kvalitet.
Sådär ja, den här listan bör räcka året ut! Det gäller att sikta högt men samtidigt inte så högt att målen blir orealistiska.

God förbättring på er, alla tre läsare av min blogg!

4 kommentarer:

 1. Nej, du har nog fler än tre, jag listar dig bland de 20 bästa...

  https://utdelningssparande.blogspot.se/

  SvaraRadera
 2. Bra målsättningar! Ps tror även jag att du har fler 😉

  SvaraRadera
 3. Välkommen som bloggare - ser att du varit med ett tag men har dessvärre missat dig. För mig har det varit en lång startsträcka i lärandet. Jag skapade mig marginaler genom att börja med indexfonder innan jag ens tittade på aktieköp.
  Idag kör jag en kombo.

  Tack för titten, en verkligt fin sida!

  Mvh VÄL

  SvaraRadera
 4. Tack för de värmande kommentarerna! Då vet jag att bloggen åtminstone har sex stycken läsare, väldigt uppskattat! :)

  SvaraRadera