fredag 29 december 2017

Nordnet snackar aktierna med god utdelningspotential

Nordnet postade i veckan ett blogginlägg med full fokus på utdelning, vilket såklart är mycket uppskattat! Det börjar dock bli en aning hackigt i skivan med dessa listor inför utdelningssäsongen 2018 då det i stort sett är samma bolag som figurerar när aktierna med högst utdelning listas.
Likväl är det en bekräftelse på att jag diversifierat min utdelningsportfölj rätt om man ska tro analytikernas estimat som ligger till grund för kommande utdelningar.

SIX utdelningsindex (SIXDIV15SWGI) är ett index som listar de 15 högst utdelande aktierna på Large Cap de senaste 3 åren. Inte mycket till överraskning här utan det är stora bolag med stabil utdelning som toppar listan.
Undertecknad äger 10 av de 15 aktierna i Utdelningsportföljen. Då räknar jag inte med ABB och AstraZeneca som jag äger indirekt via Investor eller Millicom och Tele2 som ägs indirekt via Kinnevik).
Grafik från Nordnet.

Blogginlägget innehåller även en lista över amerikanska utdelningskungar rangordnade efter antal år de lyckats höja utdelningen utan avbrott. 60 år av stigande utdelning är mycket imponerande, och de inte alltför välkända bolagen American States Water, Dover Corp. och Northwest Natural Gas toppar denna lista.

Tittar vi på Sveriges motsvarighet är det inte alls lika imponerande streaks som presenteras. Redan välkända Hufvudstaden och Castellum leder här med 20 respektive 19 år av höjd utdelning. Castellum tar redan upp en stor del av min portfölj med Hufvudstaden har jag ännu inte slagit till på. Mer om detta under 2018, och huruvida vi får se en fortsatt sättning i fastighetsaktier.
Grafik från Nordnet.

Till slut listas även Svenska bolag som lyckats dela ut flesta antal år utan att sänka utdelningen. Häri återfinns allas favorithackkyckling H&M med imponerande 42 år med bibehållen utdelning. Skulle företaget vara tvungna att sänka utdelningen med tanke på de senaste årens utveckling hade detta varit ofantligt tråkigt. Detta är dock föga troligt och H&M bör vara en stabil utdelningsaktie även framöver.
Grafik från Nordnet.

Därtill guidar även Alexander från Nordnet er igenom hela utdelningscirkusen. Se filmen nedan:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar