söndag 22 april 2018

Veckan som gick: Vecka 16

Vi lämnar nu en mycket fin börsvecka bakom oss där ett stigande index äntligen avbrutit den svajiga handeln vi sett under de senaste veckorna. Onsdagen kommer också gå till historien som dagen då ett överambitiöst brandlarm lamslog börshandeln i norden. Det är inte utan att man börjar känna en viss oro kring hur ömtåligt Nasdaqs system är om en katastrof skulle slå till på riktigt.
Men nu över till mina innehav och en Utdelningsportfölj på toppenhumör!

Bästa Innehav:

Telia skrällde rejält med sin Q1-rapport och aktien är det innehav i portföljen som gått bäst under veckan med en uppgång på 9,5%.
Många är det som varit tveksamma till Telia under lång tid, däribland undertecknad. Jag valde dock att plocka in aktien under hösten efter att bolaget visat god framgång med att städa ut de euroasiatiska skeletten ur garderoben, vilka varit en stor orsak till de senaste årens orosmoln. Nu verkar det mesta vara på plats för en fortsatt fin kursresa i Telia.
Jag är för tillfället lite överviktad i aktien som utgör 3,4% av Utdelningsportföljen istället för den avsedda andelen på 2,5%. Direktavkastningen är dock fortfarande skapligt hög på 6,2% och vi har även den andra halvan av utdelningen kvar att se fram emot då denna betalas ut i oktober.

Sämsta Innehav:

Inte helt otippat så får vi även denna vecka se en aktie med avskiljd utdelning ligga i botten bland Utdelningsportföljens innehav. Turen hade nu kommit till Skanska som under veckan backat 3,5% efter att ha lämnat en utdelning på motsvarande 5%.
Vid stämman beslutades även att man under året ska återköpa aktier i det egna bolaget, något som brukar gynna bolagets kursutveckling och grunda för en god utdelningstillväxt (detta gäller för övrigt även redan omnämnda Telia).
Skanska är aningen underviktad i Utdelningsportföljen och utgör 4,3% istället för avsedda 5%. Det är dock enda byggbolaget i portföljen och jag har funderat på att halvera innehavet och placera resten i någon branschkollega för att sprida riskerna ytterligare.
Motiverade tips och rekommendationer på vilket bolag som ska få ta plats bredvid Skanska mottages tacksamt!

Portföljens Utveckling:
Ungefär hälften av årets beräknade utdelningar är nu inkomna på kontot. Portföljen fick under veckan en efterlängtad vitamininjektion i form av både utdelningar från ett flertal större innehav samt lyckade rapporter från bland annat Investor och BillerudKorsnäs. Som jag tidigare skrivit gjorde detta att värdet på Utdelningsportföljen för första gången uppgick till över 200 000 kronor vilket självklart är otroligt kul!
Bland veckans utdelare märktes särskilt Hemfosas exdag, där aktien slutade handelsdagen på plus istället för den väntade nedgången motsvarande avyttrad utdelning. Detta är en relativt ovanlig företeelse men då Hemfosa delar ut kvartalsvis kan det vara så att dramatiken som vanligtvis omgärdar exdagar inte riktigt infinner sig. Då fler och fler bolag går över till interimsutdelning kanske detta kan bli en vanligare företeelse i framtiden.
Nu blickar vi fram emot en vecka där bland annat konsultbolagen eWork, SJR och Acando håller stämma och exdag. Men först önskar jag er en riktigt solig och helgad söndag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar