onsdag 12 juli 2017

DI:s lågriskportfölj

Dagens Industri publicerade för ett par veckor sedan en lågriskportfölj som kan komma att bli lämplig om det skulle blåsa upp till storm på börsen. Artikeln med motivering av innehållet finns att läsa här (samt här om man inte är prenumerant).

Syftet med lågriskportföljen är såklart att sprida riskerna via innehav i stabila bolag i stabila branscher som gör att man kan sova gott om natten, samtidigt som portföljen levererar avkastning i form av stabila utdelningar.

Mycket intressant läsning och även om man kan fråga sig varför man ens ska äga aktier om man väntar sig en annalkande nedgång, så är det ju som så att vi aktieberoende inte har nerverna för att stå utanför börsen. Då är det helt klart bättre att vara med om sjögången, så länge man kommer ihåg att ta på sig flytvästen.

Utan att bli alltför långrandig så innehåller DIs lågriskportfölj följande 15 bolag vilka viktas lika:

BranschBolagDirektavkastning
FastighetCastellum4,20%
Hufvudstaden A2,40%
SkogHolmen3,20%
SCA2,00%
KonsumentSwedish Match5,50%
Duni4,20%
Essity2,30%
AAK1,50%
DagligvaruhandelAxfood4,30%
Ica3,30%
IndustriSkanska4,30%
Securitas B2,70%
FinansHandelsbanken4,10%
TelekomTele2 A5,60%
InvestmentbolagLatour1,90%
Direktavkastning snitt3,43%

En mycket bra portfölj, helt klart, även om direktavkastningen inte är som man önskat då den hamnar på relativt låga 3,5%.
Plockar man russinen ur kakan så kan man lätt få en mer gynnsam mix av stabila bolag om man nu är ute efter utdelningar. 

Jag kan konstatera att jag äger 6 st av de listade bolagen och funderar på att plocka in Hufvudstaden, SCA, Essity, Swedish Match och Tele2 i Utdelningsportföljen just på grund av turbulensen som vi just nu känner av.
Kanske kan börsen svaja vidare under hösten och vintern, och då är det skönt att ha ett gäng stabila aktier som ankare när vi närmar oss utdelningsvåren 2018.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar