måndag 29 oktober 2018

Veckan som gick: Vecka 43

Börshumöret var fortsatt på dekis under veckan men några små solstrålar lyckades trots allt bryta igenom höstmörkret. Något som är värt att ha i åtanke är att den stora kraschen sällan kommer när den är väntad, men för varje röd börsdag vi genomlider sällar sig alltfler luttrade börsrävar till skarorna där man är överens om att nu är börsfesten över för denna gång. Vissa passar på att köpa medan andra använder de fåtal uppgångarna för att sälja av.
Jag håller mig fortsatt passiv även om jag har tagit hem vinsterna i vissa aktier som inte ligger i Utdelningsportföljen och som nu avyttras då de kvalat in i kategorin "korta innehav med högre risk".

Bästa innehav:
Kvartalsrapporten från ICA Gruppen bjöd på ett riktigt kalasläsning och aktien tog av mot skyarna och slutade veckan med en uppgång på 11,52%. Bolaget utgör 5% av Utdelningsportföljen.
Det är intressant psykologi som råder på börsen just nu där dåliga rapporter straffas hårt medan godkända rapporten också får en slev med ris. I det ljuset måste ICAs rapport vara något i hästväg enligt marknaden. Utsikterna för bolaget har varit relativt dystra och aktien knappt rört på sig under de senaste 3 åren. Är det dags för vändning nu? Man kan alltid hoppas.

Sämsta innehav:
I den andra vågskålen hittar vi denna vecka Acando som backade 12% under veckan. Aktien har gått väldigt starkt under lång tid och därmed har ju värderingen stuckit iväg och risken har ökat. Börsen just nu är inriktad på att straffa högvärderarna och det vi ser nu är en nödvändig rekyl som förhoppningsvis kommer visa sig vara ett lysande köptillfälle.
Acando, och övriga kollegor inom bemanningssektorn, tillhör de mindre innehaven i portföljen och väger 2,5%.

Portföljens utveckling:
Utdelningsportföljen bjöd på en betydligt dystrare utveckling jämfört med förra veckan men en tröst är ju iallafall att jag lyckats överprestera jämförande index ännu en gång. I övrigt är det inte så mycket att göra, jag behåller min strategi och köper de aktier som jag tycker ser mest intressanta ut varje månad.
Det är nu mindre än 6 månader kvar till utdelningssäsongen och det är alltid en bra motivation. När man siktar in sig på bolag som behåller eller höjer utdelningen så vet man att det kommer att fortsätta klirra till i kassan oavsett vilket vågspel börsen för tillfället befinner sig i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar