söndag 14 oktober 2018

Veckan som gick: Vecka 41

Veckorapporten återkommer efter en dvala på närmare ett halvår, och vilken vecka det har varit sen! Har björnen vaknat tillslut? En sak som är säker är att Utdelningsportföljen har åkt på en rejäl björnsmäll efter en vecka med ideligen röda siffror. Vi kollar in de vitala värdena mer i detalj...

Bästa innehav:
En av få aktier som inte backat rejält under veckan är ICA Gruppen som till råga på allt stängde med blå siffror på 1,1%. Inte illa! Faktum är att aktien är helt ensam om att avsluta veckan på plus i Utdelningsportföljen.
Dock har ICA i överlag presterat dåligt under året och således inte haft en hög häst att trilla ned ifrån. Bolaget väger för tillfället 5,1% i Utdelningsportföljen och är ingen personlig favorit, men likväl en stabilt organisation med en mängd dagligvarubolag under paraplyet och en skaplig direktavkastning.

Sämsta innehav:
Acando återfinns längst fram i skamledet och aktien tappade 9,7% under veckan. Bolaget har dock gått så otroligt bra under året och ligger såhär efter "korrektionen" ändå 21% upp. Ingen större överraskning att Acando skulle hamna i skottgluggen på en högvärderad börs. Innehavet som utgör en relativt blyg andel i portföljen om 2,7% har trots allt avkastat 40% sedan inköp.
Lite värre är det att se storinnehavet Investor backa med 7% under senaste veckan. Aktien har inte direkt gått bra på börsen och är knappt 2% upp under 2018. Köpläge? För den långsiktiga ägaren, absolut.

Utdelningsportföljens utveckling:
Det är självklart att det svider när börsen rekylerar nedåt efter en periods uppgång. Det är enkelt att sia om att den stora kraschen är här och min gissning är lika bra som någon annans. Men låter man sig skrämmas av röda siffror är det viktigt att se över sin strategi och värsta fall ta sig en funderare på om man ens ska hålla på med aktier.
För det vi sett under de senaste börsdagarna är en helt naturlig ingrediens i det ekonomiska systemet. Aktier har under flera års tid varit den överlägset bästa investeringen men nu när räntorna ser ut att vara på väg uppåt får börsmarknaden konkurrens och pengarna som blåst upp börsballongen börjar pysa ut för att leta sig någon annanstans.
Just därför har jag större delen av mina slantar investerade i utdelningsaktier, där jag mer eller mindre kan vara säker på att de bolag jag äger andelar i fortsätter att betala ut stabila utdelningar oavsett.
Det kan dock vara dags att vikta om i portföljen för att minimera risken inför en större sättning. Jag ser den senaste veckan som en nyttig väckarklocka och tar på mig säkerhetsbältet inför den stundande kraschen. För en saker är säker: den kommer förr eller senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar