tisdag 17 januari 2017

Aktiegeneratorn från Avanza

Avanza har idag tillgängliggjort ett verktyg vars tanke är att hjälpa dig finna de aktier som passar just dina preferenser. Du får svara på 5 frågor och dessa ligger då till grund för vilka aktier som bäst matchar dina önskemål.

Ett trevligt initiativ absolut, men resultatet lämnar mycket kvar att önska då frågorna är lite väl generella och resultatet ärligt talat inte skiljer sig så mycket åt. Och här vaknade analytikern inom mig till liv!

Den största påverkan du kan göra på aktiegeneratorn är huruvida du endast vill se aktier som är listade på Large Cap eller aktier från andra listor.
Väljer du Large Cap kommer generatorn ALLTID ge dig dessa aktier bland top 10:
  • Investor
  • Nordea Bank
  • SEB A
  • Volvo B
  • Skanska B
Inte så illa valt egentligen, då samtliga av dessa är bra bolag. Men lite väl trist att 5 av de första 10 listade aktier är givna på förhand. Hade Avanza inte kunnat kosta på sig ytterligare en fråga för att öka diversifieringen?

Lättillgängligheten avtar självklart ju fler frågor som ställs, men är "Popularitet hos Avanzas kunder" verkligen något som bör påverka ditt beslut av aktieköp? Denna variabel påverkar ju inte ens resultatet bland Large Cap-aktier!

Det andra alternativet, aktier som listas utanför Large Cap, har jag inte testat lika ingående men där är det helt klart mer diversifiering bland resultatet.

Hur som helst, här är min genererade lista vilken antagligen är likadan som de flesta med en långsiktig utdelningsportfölj:


Vad ska man utröna från detta då, förutom att få ett sorts inblick i huruvida man har en bra portfölj eller inte? Först och främst, lita inte blint på Avanzas Aktiegenerator. Det gäller för övrigt Fondgeneratorn också!
Men det är helt klart ett kul verktyg som inspirerar till fortsatt utforskning och listläsning! Följ gärna generatorns råd och filtrera vidare själv i den uppfräschade Aktielistan.

En funktion som jag verkligen, verkligen hade velat se i Aktiegeneratorn vore möjligheten att pejla in utdelningstillväxten, vilket är en ack så viktigt siffra. Men detta värde finns inte att finna hos Avanza så vitt jag vet utan tillhandahålls främst av betaltjänsterna, t.ex. Hitta Börsvinnare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar