måndag 23 januari 2017

Börsveckans utdelningsportfölj 2017

Måndagen 16e januari presenterade Börsveckan sin portfölj för 2017. För er som inte känner till denna är det en portfölj vars innehåll följer vissa kriterier:

10 aktier med direktavkastning på minst 4%
Positivt utdelningstillväxt
Utdelningsandel under 100%

Mycket bra grund för en utdelningsportfölj som är tänkt att rulla på till januari 2018. Vi kollar lite på innehållet som presenterades under EFNs börslunch den 17 januari.


Jämfört med förra årets portfölj så är det bara Nordea, Nobina och Bilia som får ligga kvar i portföljen.

Börsveckan skryter gärna lite extra om deras utdelningsportfölj år efter år slår index och det är sant, portföljen har historiskt sett utvecklats väldigt bra (här finns sammanställning från Börsveckan).
Men det man bortser från är då vanligtvis att utdelningsportföljen i sig är kursdrivande, och det är i regel omöjligt att i efterhand kopiera portföljen får att få ta del av samma positiva utveckling.

Vi kikar lite på hur bolagen i årets portfölj har utvecklats på börsen sedan portföljen presenterades den 16e januari fram till dagens datum den 23 januari:

Nordea +1,9%
Nobina +6,6%
NP3 +6,13%
Poolia +10,4%
Nilörngruppen +14,8%
Axfood +1,49%
Resurs Bank -0,6%
Inwido +2,4%
Peab -1,3%
Bilia + 4,5%

Inget som säger att Börsveckan inte har varit bidragande till de positiva siffrorna. Med undantag av Peab och Resurs Bank så tog samtliga aktier ett glädjeskutt den 16e januari, samma dag som portföljen presenterades. Med detta i bakhuvudet är det kanske inte så svårt för Börsveckan att få en positiv avkastning på sin portfölj.

Det är inte rekommenderat att rakt av kopiera Börsveckans utdelningsportfölj, men det är inte heller otrevligt att se att man själv sitter inne med 3 av de 10 innehaven sedan tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar