lördag 2 juni 2018

Utdelningsportföljen - Månadsrapport maj

Maj månad är nu till ända och kommer säkerligen gå till historien som en av de varmaste vårmånaderna någonsin. Sol och härligt väder är vanligtvis ett angenämt problem men nu när resultatet av de senaste veckornas värmebölja börjar märkas är det mindre trevligt: eldningsförbud, stor risk för skogsbränder, bevattningsförbud och uppmaningar till allmänheten att spara på vattnet kanske inte är några nya företeelser men likväl är det oroväckande effekter och det är inte utan att tankarna går till klimatförändringar. Men en fluga gör som bekant ingen sommar så vi får se hur de kommande månaderna artar sig och när vi äntligen får lite regn igen.
På börssidan har maj bjudit på en del (efterlängtade) kallduschar i form av Italientumult och det numera bekanta handelshetsandet mellan USA och Kina. OMX avslutade månaden med 7 raka dagar av börsnedgång och då passade jag som vanligt på att köpa.

Ändringar i Portföljen:

Jag har tidigare uttryckt mitt missnöje för hur Dedicare har utvecklats under året. Aktien har sedan januari gått ner 37% vilket till och med är sämre än H&M (utdelningen ej inräknad). Dedicare hade en del fina majdagar då kursen gick starkt, och jag har då sakteligen passat på att avyttra mitt innehav. Jag innehar just nu en handfull Dedicare-aktier och kommer sälja dessa när andan faller på.
Det frigjorda kapitalet samt inkomna majutdelningar har jag placerat i en aktie som jag länge haft siktet inställt på, nämligen Latour som därmed blir det 26:e innehavet i Utdelningsportföljen. Investmentbolaget har under lång tid handlats till substanspremie men sedan börsfrossan i februari har aktien handlats ned till nivåer som ger en substansrabatt. Även Di tyckte det var dags att sätta in en stöt vilket var både roligt och o-roligt då kursen gick upp rejält innan jag hunnit inta min  avsedda position.
Bland Latours innehav finns stora och stabila bolag med god utdelningshistorik och portföljen domineras av Assa Abloy, Fagerhult, Securitas och Sweco. Även norska Tomra som jag uttryckt min beundran för återfinns bland Latours innehav.
Tar vi även en titt på utdelningshistoriken så är det inte svårt att förstå varför Latour är en populär aktien bland utdelningsinvesterare:
Bild från Latours hemsida.
Latour blir tillsammans med Investor och Kinnevik det tredje investmentbolaget att ta plats i Utdelningsportföljen.
I övrigt har jag under månaden hållit mig till min investeringsstrategi och främst handlat stora och stabila bolag med fin utdelningshistorik.

Utdelningar:
Årets utdelningssäsong är nu att betrakta som avslutad och under maj inkom 25% av årets totala utdelningar.
Månadens höjdpunkt var självklart att Utdelningsportföljen nådde ännu ett sparmål då ackumulerade utdelningar sedan portföljens start övergick 15,000 kronor! Senast i mars nåddes 10,000 kronor och det är lätt att bli fartblind när utdelningarna kommer in från alla håll. Resten av året kommer garanterat bli lugnare och jag tror inte att vi får se skymten av nästa milstolpe på 20,000 kronor innan utdelningssäsong kommer igång under 2019. Alla mina sparmål finns samlade för granskning här.
En annan trevlig detalj var att under månaden passerades årets totala utdelningar för 2017, som ni kan se i sammanställningen nedan.

Maj
Aktie20182017Ändring %
Acando23716544%
Akelius Pref1309044%
BillerudKorsnäs159--
Coor30823133%
Drillcon30227410%
H&M1428861%
Investor31218767%
Kindred246--
Kinnevik173--
Resurs Bank14412020%
SJR32819469%
Volati Pref1008025%
Summa2581142981%
Ackumulerad utdelning
20161654
20176216
20187747
Summa utdelningar sedan portföljstart15617

Portföljens Utveckling:
Maj blev som sagt en turbulent månad och det är skönt att Utdelningsportföljen lyckades hålla näsan över ytan, till skillnad från jämförande index. Det är dock en marginell uppgång men det är inget ovanligt för den här tiden på året.
2017 gick dock portföljen upp över 4% under maj, vilket i år visat sig vara ett omöjligt mål som varken index eller portföljen lyckades ta sig i närheten av. Vi kommer dock ihåg hur börssommaren 2017 blev och det är möjligt att sommarfrossan sätter in lite tidigare i år.

Hittills har inte 2018 fått en av skutta av glädje men både Utdelningsportföljen och jämförande index fortsätter sakta men säkert att klättra norrut. Ingen är dock immun mot generella börsnedgångar men så länge man håller koll på sina innehav och är klar över huruvida dessa drabbas av diverse kriser som dyker upp kan man lugnt fortsätta köpa bra och stabila bolag.
Nu spanar vi fram emot den första riktiga sommarmånaden med allt vad det innebär: mygg, glest mellan utdelningarna och förhoppningsvis regn!


2 kommentarer:

 1. Hej där Prepperinvest. Jag förstår hur du känner med Dedicare. Jag känner likadant men jag har valt att sitta kvar. Jag tror på deras affärsmodell och jag tror verkligen att bolagen i den branschen kommer ha ha en lysande framtid. Frågan är bara hur Dedicare står sig i konkurrensen?


  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappa och tack för din kommentar!

   Även jag tror på Dedicare på sikt men jag tycker ändå att det finns mer intressanta och mer lukrativa bolag att stoppa in pengarna i. Och precis som du säger, kommer Dedicare komma ut som vinnare i en redan konkurrensutsatt bransch?
   Det är tyvärr för många frågetecken för min smak och då jag redan har tre andra bemanningsföretag i min portfölj men endast två investmentbolag, valde jag i detta fall att vikta om och istället plocka in Latour.

   Radera