lördag 30 juni 2018

Recension: Bli rik och fri med aktier

I början av juni tog jag en tur till biblioteket för att låna det då nykläckta verket "Bli rik och fri med aktier" vilket är komponerat av Marcus Hernhag och Arne "Kavastu" Talving.
Här kommer den slutliga domen.

Boken är uppdelad i två delar där respektive författare får gå loss med sina bästa tips och råd för att nå ekonomisk frihet, precis som boken utlovar. Uppdelningen gör tyvärr att boken ger ett splittrat intryck då den erfarne skribenten Hernhag är betydligt mer bekväm med både formuleringar och att få fram sitt budskap medan Talving inte riktigt funnit sig till rätta med formatet.

Talvings texter är innehållsrika, men där Hernhag lyckas förmedla sina poänger med smidiga och kortfattade stycken drar Talvings livsanekdoter lätt iväg vilket resulterar i kompakta och tungrodda kapitel som uppmanar till allt annat än sträckläsning. Jag kommer på mig själv med att skumma igenom Talvings texter för att komma fram till själva poängen då dessa innehåller en hel del upprepningar och jag frågar mig hur pass mycket arbete som lagts ned på att finslipa texterna innan boken gick till tryck.

Det tryckta ordet är tyvärr inte Talvings naturliga arena, även om hans blogg är välförtjänt populär. Men alla vet att han passar bäst på scen då han är en skicklig talare och inte har några problem med att fånga publikens intresse.
Det motsatta kan sägas om Hernhag, han är en duktig skribent men tyvärr inte någon karismatisk talare. Detta faktum blir mer uppenbart efter att man läst boken och det är just därför man kan fråga sig: varför gavs inte Talvings texter ut som en egen bok? Var det kanske säkrast att låta Hernhags serie Den Enkla Vägen agera flytboj?

Sist i boken ställs skribenternas emot varandra och får fritt argumentera för hur de tycker att du ska göra för att bli rik och fri. Just här är det uppenbart att de har väldigt olika strategier och bokens budskap blir väldigt fragmenterat.
Resultatet blir att man som läsare lämnas aningen förvirrad över de spridda budskapen. Det finns dock en röd tråd i boken och det är vikten av sparande och sparpengarnas tillväxt över tid.

Slutsatsen blir att dessa 250 sidor rymmer en hel del intressant information men det kräver samtidigt en del grävande för att man ska nå fram till det där riktigt matnyttiga.
Som en skapligt erfaren läsare av ekonomi- och finansböcker anser jag att boken lämnar en del att önska, men den är ändå värd de fåtal timmar det tar att läsa från pärm till pärm.
Beroende på intressenivån kan boken möjligtvis vara lämpad för nybörjare även om de hellre bör ge sig på en av Per H Börjessons betydligt tunnare, men minst lika intressanta, böcker om hur man når ekonomisk frihet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar