torsdag 17 maj 2018

Avanza bjuder på courtagefri Norgehandel

Idag är det 17e maj och det är ju som bekant Norges nationaldag. För att fira det bjuder Avanza på courtaget vid handel med norska aktier. Då Oslobörsen är stängd idag så är det alltså imorgon fredag som erbjudandet gäller.

Det är kanske inte lika generöst som gratis courtage inom EU eller USA då både euron och US-dollarn kostar betydligt mer än 1 norsk krona vilket är minimicourtaget, men likväl ett trevligt initiativ. Kom dock ihåg att valutaväxlingen fortfarande kostar en slant men detta visas när du lägger ordern.
Jag har sneglat på ett antal norska bolag att plocka in i portföljerna. Inte främst på grund av lockande direktavkastning, utan mer som generellt långa innehav.

Tomra
Jag älskar att panta burkar och flaskor, och har så gjort sedan 80-talet. Faktum är att just pant stod för större delen av min privata inkomst under barndomen. Just därför är det intressant att jag missat Tomra som har en världsdominerande position inom pant- och retursystem. De är dock bra på så mycket mer och handhar all möjlig sorts sortering, bland annat inom livsmedel och färska grödor.
Aktien är väldigt populär och egentligen känns det som att tåget har gått. Men samtidigt så tvivlar jag på att den globala återvinningen kommer avta, och därför kommer Tomra fortsätta att vara ett bra och stabilt bolag i många år framöver.

Marine Harvest
Nu när oljan inte är vad den varit ligger norska laxbolag nära till att axla manteln som Norges ryggrad. Störst av dessa är Marine Harvest och bolaget är gigantiskt sett till dessa marknad och producerar bland annat en tredjedel av den globala laxkonsumtionen.
Även här har aktien gått som ett spjut, men det finns trots detta plats för ytterligare framgång på lång sikt, inte minst tack vare den aggressiva expansionen i Asien.

Orkla
En minst sagt gigantisk koncern och har du någon gång köpt Ballerina eller en Grandiosa har du bidragit till Orkals bokslut. Mängden välkända märken som Orkla sitter på är för lång för att listas här så jag får hänvisa till deras hemsida.
Kort och gott så är bolagets verksamhet väldigt ocyklisk och kommer tuffa på i många år till. De kör även med en medveten hållbarhetsprofil och det är extra trevligt då man ändå måste ta hänsyn till en etisk aspekt när det gäller konsumtionsvaror.
Orkla har även en skaplig och stabil utdelning och direktavkastningen ligger för närvarande på 4%. Ännu ett bra bolag att äga över lååång tid framöver.

Sist men inte minst så kommer här veckans avsnitt av Investerarens podcast där Niklas snackar om just norska bolag.Dessa är mina top picks inför morgondagens courtagefest. Vilka norska bolag har jag missat och vilka planerar du att köpa imorgon?

2 kommentarer:

 1. Tjena Prepperinvest. Instämmer i din analys. Tomra med p/e 36 känns lite dyrt. MH är nog fullvärderad. Orkla behöver en lyckospark för att komma igång. Kanske arcus vore en bra placering eller gjensidige.

  MVH
  myntaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Myntaren, och tack för din kommentar!

   Gjensidige är ett intressant case med fin direktavkastning och även bra utdelningshistorik.
   Som tidigare anställd på Systembolaget faller Arcus bort helt då jag fått en relativt ogynnsam relation till deras produkter.

   MVH Prepper

   Radera