måndag 19 mars 2018

Veckan som gick: Vecka 11

Krabbgången på börsen fortsätter men nu kan man åtminstone skylla den klena indexutvecklingen på infallande exdagar, där kursfall står i relation till kommande utdelningar.
Under veckan märktes detta främst på Nordeas exdag som ledde till ett indexfall på 1,2%. För mig var det främst intressant med Axfood exdag som inföll på tordagen.
Båda bolagens utdelningar trillar in under veckan vilket innebär att utdelningssäsongen äntligen är igång på riktigt!

Bästa Innehav:
Skogsbranschen fortsätter att tuffa på bra och detta märks inte minst i Holmen som haft en bra utveckling senaste månaden, och avslutade veckan på +2,7%.
Även Castellum hade en bra vecka och gick upp med 2,3%. Mycket glädjande då detta är mitt största innehav! Bolaget håller stämma vilken följs upp av exdag under veckan, så det är härligt att aktien visar kraft inför det väntade fallet som bör vara i relation till direktavkastningen på 4%.

Sämsta Innehav:
En sänkt rekommendation fick Nobina på fall och aktien avslutade veckan på -4,8%. Som traditionen bjuder hittar vi även Dedicare bland förlorarna då aktien backade 4,5%.
Även Axfood som hade exdag återfinns i botten med ett tapp på 4,3%, vilket ändå är lite mindre än den vid tillfället fastslagna direktavkastningen på 4,5%.

Portföljens Utveckling:
Efter en veckas uppgång blev det som väntat röda siffror för vecka 11.
I stort sett hela den monetära nedgången består som väntat av kursutvecklingen för Axfood i samband med bolagets exdag. Detta kommer korrigeras under vecka 12 då utdelningen kommer in på kontot.
Därmed ska man inte ta siffrorna i veckorapporter på för stort allvar under utdelningsmånaderna då dessa kommer vara relativt missvisande och slagiga beroende exdagar och utbetalda utdelningar.

2 kommentarer:

  1. Antar att det är så här det ser ut :) Nedgångar + uppgångar. För mig handlar det om omvänd psykologi - att handla ännu mer under nedgångarna, så länge man tror på bolaget. Vidare brukar jag titta på rörelsen inom OMX30 för att se huruvida mina aktiefall är kopplade till jämförelseindex överlag, eller om nått annat är galet?

    SvaraRadera
  2. Hej VÄL och tack för din kommentar!
    Det är allt en riktig volatilt börsvår vi upplever, och precis som du säger bjuds det på många fina tillfällen där man kan ta del av överdrivna reaktioner i index.
    Utdelningsstrategin är också en riktigt skön kudde att landa mjukt på när index lyser rött. Som långsiktig investerare har jag blivit mer och mer härdad och kortvarigt brus stör mig numera knappt alls, så länge jag får trycka på Köp-knappen :)

    SvaraRadera