onsdag 8 februari 2017

Handelsbanken, Axfood och uteblivna bonusutdelningarHandelsbanken är sist ut bland de fyra svenska storbankerna att rapportera denna period. Nordea, Swedbank och SEB kom alla med med roliga rapporter och höjning av utdelning.
Tyvärr kanske läget har blivit därför blivit lite haussat inför Handelsbankens rapport som kom nu på morgonen, och den bjuder inte på lika rolig läsning.

Visst, ordinarie utdelningen höjs från 4:50 till 5 kronor, men man får inte glömma bort att 2016 delades det även ut en bonus på 1:50 kr. Så i plånboken kommer det märkas att utdelningen har minskat en krona.
Läget är med andra ord precis likadant som för Axfood som rapporterade igår: höjning av ordinarie utdelning från 5 till 6 kr, men bonusutdelningen för 2016 gav aktieägarna hela 9 kr i plånboken 2016. Då är det rätt klent att bara få en silverfemma året efter. Självklart kommer marknaden reagera på detta, men hur ska man tänka egentligen?

Bonusutdelningen som man inte ska se som något annat än just en bonus, pengar som blev över och delades ut till aktieägarna. Man kan se det som att företaget var lite extra generöst och därmed på sätt och vis skapat orealistiska förväntningar inför framtiden.
Bonusen kan komma från försäljning av verksamhet eller liknande, men året därpå är det möjligt att överflödet behövs någon annanstans och istället återinvesteras i företaget, som när Axfood nu köper Mathem.se.

Jag är övertygad om att Handelsbanken och Axfood är bra innehav på sikt även om det är tråkigt att se en nedgång med 5-6% dagar som denna. Tror man på bolagen är det dock bara att tacka för köplägen även om nedgången är betydligt mer motiverad än tillfälliga, generella börsnedgångar som inte är kopplade till bolagen i sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar