fredag 11 januari 2019

Utdelningsportföljen - Årsrapport 2018

Då var jag efter många om och men tillbaks i civilisationen efter några veckors ledighet hemma i fjällen. Det är därmed hög tid att se över hur Utdelningsportföljen presterat under fjolåret och äntligen stänga böckerna för 2018!

Portföljens utveckling
2018 var definitivt ett händelserikt börsår vilket bjöd på några dyrköpta läxor men även många fina köptillfällen. Jag var mer eller mindre säker på att året skulle sluta på minus för min del, men nu när jag tagit mod till mig och sammanställt utvecklingen kan jag glatt konstatera att jag slog motsvarande index även under 2018!
SIX Portfolio Index backade med 4,5% medan portföljen lyckades hålla näsan över vattenytan ända in i det sista och avslutade 2018 på 3,1%.
Hat trick! Jag har därmed överprestera jämförande index under samtliga år som Utdelningsportföljen varit igång. 
Här hittar ni årsrapporterna för 2016 och 2017
Mottagna utdelningar
2018 bjöd på en mycket fin procentuell uppgång i mottagna utdelningar. Utöver de kontanta utdelningarna som visas i Avanzas graf ovan så får vi inte glömma att Kinnevik även delade ut MTG till sina aktieägare, något som inte reflekteras i grafen. Jag sålde av MTG-aktierna och räknar dessa som en bonusutdelning vilken inbringade 355 kronor.

Totala mottagna utdelningar för 2018 landar därmed på 11017 kronor, och jag nådde därmed mitt mål på 11 000 kronor.

Mitt största innehav Castellum stod även i år för störst utdelning, där 800 kronor trillade in i  portföljen. Lite otippat stod SEB för näst största utdelning med 615 kronor, detta trots att storbanken endast utgör 5% av portföljen.

Ändringar i Portföljen
2018 blev ett händelserikt börsår och det syns i portföljen. Av olika anledningar har jag sakta men säkert sålt av bolag som antingen är för cykliska eller vars aktie inte presterat som önskat. Pengarna har jag istället investerat i stabila utdelare med god historik, kalla det en försiktighetsåtgärd då jag främst vill säkra nivån på framtida utdelningar. Detta mot bakgrund av höstens turbulens, som jag tror kan fortsätta även under 2019. 
Vi ser även att räntehöjningen har tagit fart vilket borde påverka preferensaktierna negativt, därmed har jag skalat ned även bland dessa.

In:
AAK
Hufvudstaden
Latour

Ut:
Dedicare
Drillcon
eWork 
Klövern Pref
Kindred

Innehav i portföljen
Ingen större förvåning kring hur portföljen såg ut vid slutet av 2018. Castellum är fortfarande mitt största innehav, och andelen har vuxit ytterligare tack vare en fin kursutveckling. Mitt andra kärninnehav Investor ska nå upp till 10% under 2019, varav resterande innehav fortsätter utgöra antingen 5% eller 2,5% av portföljen. 
Jag är rätt nöjd med min fördelning där stabila högutdelare från vitt skilda branscher som Axfood, SHB, Telia och Nobina ligger i täten. Det borgar för en mycket fin riskfördelning!

Innehavens utveckling
Ännu en gång är det Castellum som får göra ett ärevarv då aktien gick upp 18% under 2018. Och det är alltså exklusive utdelning!
Det är dock en självklar underprestation jämfört med den aktie som gick bäst under 2017 (Drillcon 67%), men absolut en eloge av ett så stort fastighetsbolag under ett såpass turbulent börsår som 2018 tillslut visade sig vara.

I motsatt hörna hittar vi BillerudKorsnäs som under året gick ner 25%. Det finns många bolagsspecifika anledningar till aktiens utveckling, men skogssektorn har generellt haft ett svårt år. Jag tror dock både på Billerud och skogen i det långa loppet och kommer fortsätta köpa skogsaktier även under 2019.

Totalt sett så avslutar 15 aktier 2018 på plus, medan 11 får sälla sig till skaran som gick back.

Slutord
2018 blev ett riktigt mellanår på börsen, och det finns gott om indikationer att kräftgången kan fortsätta även under 2019. Men vet ni vad? Jag tycker att det inte spelar så stor roll. Jag har sedan länge avsagt mig att hoppa från tuva till tuva och försöka pricka in toppar och bottnar i börsens underbara värld. 
De tillfällen när man lyckas pricka in ett riktigt lyckat köp i en bottenkurva är det i stort sett bara på grund av tur, och även om det är ytterst trevligt när det händer så är det inget man kan bygga en långsiktig aktiestrategi på. Samma är det när man lyckas köpa en aktie på toppen strax innan den dalar. Det är helt enkelt sånt som händer när man köper aktier frekvent, vilket är en grundsten i min strategi.
Sett över tid kommer det inte spela så väldans stor roll, och förhoppningsvis framstår då börsens svängningarna som några enstaka hack i en i övrigt uppåtgående kurva. Även om det är lätt att dra öronen åt sig när börsen rasar så får man ha is i magen och tro på att ens strategi över tid kommer löna sig mångdubbelt. 
Det man kan göra är att läsa på noga i sina innehav, samt ta ansvar för vilka bolag man har i sin portfölj och sluta skylla på andra, må de vara proffstyckare, analytiker eller fikakompisar.

Med de orden önskar jag er alla en (sen) god fortsättning med hopp om ett lyckat börsår 2019! 
God utdelning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar