söndag 2 december 2018

Utdelningsportföljen - Månadsrapport november

Det är återigen första advent och även börsen lyser tomterött. Under november fortsatte nedgången som påbörjades i oktober och årslägsta noterades i mitten av månaden. Sedan dess har börsen återhämtat sig gradvis men sett på helåret ligger OMX30 fortfarande back.
Six Portfolio Return Index, vilket inkluderar utdelningar och är det index jag jämför Utdelningsportföljens utveckling med, har dock kämpat sig strax över nollan. Men rätt timing och en portion tur kan man lyckas pricka in dipparna och ta tillvara på volatiliteten och köpa bra bolag till rabatterat pris.

Ändringar i portföljen
Jag har så sakteliga skiftat fokus mot mer stabila och ocykliska innehav i Utdelningsportföljen, och även fortsatt med att sälja av preferensaktier från Klövern och Volati som jag skrev om i månadsrapport för oktober.

Warren Buffets motto är att aldrig förlora pengar och även jag är mån om att inget av portföljens innehav ska ligga back. Därför har jag för vana att sälja de innehav där röda siffror nalkas.
Så blev fallet i konsultbolaget Ework där hela innehavet avyttrades under månaden som gick. Bolaget har varit med från portföljstart i januari 2016 och utgjort 2,5% av portföljen, samt bjudit på en bra direktavkastning över 5%. Nu när hela innehavet är sålt har affären gett en total avkastning på 13%. Jag behåller dock Acando vilket är en branschkollega som bjudit på betydligt bättre utveckling.

I Eworks ställe har jag plockat in två favoritbubblare som jag har haft ögonen på väldigt länge: Hufvudstaden och AAK. Trots relativt låg direktavkastning är dessa bolag är antagligen välbekanta för utdelningsinvesterare då båda har en tradition av stabila utdelningshöjningar vilka kommer löna sig mycket bra på sikt.

Uöver dessa förändringar delade Hemfosa ut avknoppningen Nyfosa. Jag har ännu inte bestämt mig om jag ska behålla Nyfosa, men då bolaget i regel har fokus på samma marknad som Hufvudstaden, funderar jag på att skifta ut mina aktier till förmån för det sistnämnda.

Utdelningar
Årets sista utdelningar mottogs under november och därmed kan jag stänga utdelningsboken för 2018. Som jag skrev om i mitten av november så passerades ännu en milstolpe då årets totala utdelningar översteg 11 000 kronor. Alla mina sparmål finns att se här.
Förutom stabila utdelningar från ett par preferensaktier så inkom interimsutdelningarna från H&M och Investor.

November
Aktie20182017Ändring %
Akelius Pref13510035%
H&M1417783%
Investor196--
Volati Pref1009011%
Summa572267114%
Ackumulerad utdelning
20161654
20176216
201811017
Summa utdelningar sedan portföljstart18887

Bästa innehav:
En av årets underpresterare har varit Billerudkorsnäs och bolaget har tappat närmare 13% i börsvärde sedan januari. Aktien är klart köpvärd på dessa nivåer och det finns även en rad spekulanter på bolaget i sin helhet, bland annat SCA nämns som en seriös köpare. Uppköpsryktena gav Billerudkorsnäs en riktigt fin börsmånad och aktien steg med +16%.

Sämsta innehav:
November var en turbulent månad för Swedish Match som pressades hårt av sänkta riktkurser till följd av statliga regleringar kring snusförbud i EU och ett eventuellt förbud mot smaksatta cigarrer i USA. Aktien backade 24% under november men trots det har utvecklingen hittills i år varit positiv med en total uppgång på 10%.

Utdelningsportföljens utveckling:
Trots turbulensen så lyckas Utdelningsportföljen klara av november med en marginell nedgång. Till stor del har detta varit möjligt tack vare vältimad handel på dippardagar, och det är skönt att se att jag lyckats överprestera jämförande index ännu en gång.
2018 har än så länge inte varit något lysande börsår och den totala avkastningen kan i stort sett tillskrivas inkomna utdelningar. Dock ligger jag en bra bit ovanför jämförande index och nu när vi kommer in på slutspurten är det bara att hoppas på att det bjuds på ett efterlängtat tomterally!

Som långsiktig investerare är det lite fånigt att sitta och stirra på utvecklingen för enskilda månader eller år. När allt kommer omkring och man synar den totala utvecklingen efter sisådär 50 år kommer den nuvarande turbulensen endast framstå som ett litet hack i en annars stigande kurva. Det är jag övertygad om, och den övertygelsen ger tröst när vi nu siktar in oss på 2019, året då den stora kraschen antas komma.
Med det önskar jag samtliga en god första advent!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar