onsdag 28 november 2018

Aktiespararna snackar utdelningsaktier

Christoffer Ahnemark och Carl-Henrik Söderberg är två erfarna Aktiespararna-analytiker som vanligtvis kanske är mest kända för att ratta den fiktiva Korta Portföljen. Häromdagen gästade dessa herrar Nordnets studio för att diskutera utdelningsaktier inför utdelningssäsongen som drar igång om drygt 4 månader.

I och med senaste veckornas börsturbulens kan man fråga sig vilka stabila aktier man bör ta sig en närmare titt på om det är så att man vill fortsätta äga aktier trots en osäker börsframtid. 
Lämpligt nog har klippet fokus på ocykliska och stabila aktier med god utdelningshistorik. Därmed är det även långsiktighet som gäller där en lång utdelningssvit premieras framför hög direktavkastning.

Till att börja med konstaterar man att både ICA Gruppen och Axfood är två stabila val inom detaljhandeln som bjuder på relativt hög direktavkastning samtidigt som man har en stabil och etablerad affärsmodell.

Man kan inte snacka utdelningsaktier utan att prata om giganterna inom kommersiella fastigheter, nämligen Castellum och Hufvudstaden. Förutom att vara välskötta fastighetsbolag med relativt låg belåning är dessa även de bolag som höjt sin utdelningar under flest år bland bolagen på Stockholmsbörsen.

För att komma åt de stabila och ocykliska spritbolagen får man bege sig utanför Sveriges gränser till våra grannländer där vi i Finland hittar Altia och i Norge har vi Arcus

Slutligen diskuteras storbankerna som utöver börsturbulensen tappat stort till följd av skandalen kring penningtvätt som uppdagades under hösten. Utan att vara direkt länkade till Danske Banks klavertramp så har hela sektorn dragit ned och just nu ser bankerna mycket billiga ut, vilket gör att direktavkastningen ökat och därmed lockar desto mer. 
Inom banksektorn anses Swedbank vara det bästa valet när man tar hänsyn till bolagets hälsa och även den kommande utdelningen.

Bland de högkvalitativa bolagen som inte brukar kvala in som ett renodlat utdelningsbolag nämns AAK, som trots en mycket fin utdelningshistorik agerar i skymundan på grund av den låga direktavkastningen på 1,2%. 

Jag har fyra av de ovanstående bolagen i min utdelningsportfölj, men båda AAK och Hufvudstaden har varit seriösa bubblare under en lång tid. Om dessa plockas in i Utdelningsportföljen får framtiden utvisa, men det är hög tid att både stormsäkra portföljen och samtidigt ta plats inför vårens utdelningsfest.

Ni kan se hela klippet här nedan eller på Aktiespararnas hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar