tisdag 26 september 2017

Best of Lyxfällan

Behövs det ett kvitto på att privatekonomi bör vara ett grundämne i skolan så finns det knappast ett bättre exempel än Lyxfällan.
Ingen med intresse för ekonomi (och med TV/internetuppkoppling) har väl missat programmet som i hela 23 säsonger (!!!) har tillrättavisat vuxna människor i vad ekonomisk kölhalning egentligen är.

Som bekant är ju skadeglädjen den enda sanna glädjen men man får även hoppas att  programmet även lyckas avskräcka med några tydligt statuerade exempel.
Tydligen fungerar det lite sådär med det hela då det inte tycks vara någon brist på folk som behöver "hjälp" av de käcka programledarna med den magiska magnettavlan.

Helt ärligt så har jag mycket svårt att förstå hur man kan försätta sig i en sådan kass ekonomisk situation och som grädde på moset skylta med det hela i TV.
Hela spektaklet är i grund och botten en modern studie i "survival of the fittest" där det i mitt tycke är mest intressant att få uppleva djupdykningen i psykologiska cirkelresonemang från de stackare som får "äran" att vara med i programmet.
Jag tror tyvärr att ekonomisk analfabetism är ett rätt vanligt tillkortakommande om man ser till hur många banker och bolag som tjänar sina pengar på grund av att vuxna människor inte förstår vad t.ex. ränta är.

Jag snubblade över en artikel som sammanfattar alla avsnitt av Lyxfällan. För ärligt talat, det är i stort sett samma recept som ligger bakom att folk hamnar i ekonomiskt bekymmer. Och därmed samma lösningar.
Det hela kokar ner till de sista punkterna i programmet där deltagarna får en checklista på åtgärder:

"Det X och Y måste göra är att:
1. Inte köpa massa grejer
2. Inte låna massa pengar
3. Ta ansvar för sin ekonomi"

Helt enkelt, spendera inte mer pengar än du äger! Och se för tusan till att ha en ekonomisk buffert!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar