lördag 21 juli 2018

Di snackar Xact Högutdelande

I fredagens utgåva av Di kunde man läsa om den börshandlade fonden Xact Högutdelande, som är en attraktiv ETF för oss som är intresserade av utdelningar. Fonden består nämligen av högutdelande aktier och lämnar utdelning under maj.
Direktavkastningen ligger på 4% vilket är helt okej med tanke på den riskspridning som fonden ändå ger då den består av 46 nordiska bolag. Fonden kan helt enkelt liknas vid en väl diversifierad utdelningsportfölj.

Jag skulle dock inte råda någon att ligga fullinvesterad i ETFen då den precis som andra fonder har en förvaltningsavgift, i detta fall 0,3%. Inte så fasligt dyrt men samtidigt går det bra att kopiera större delen av fondens innehav om man är intresserad av det.
Då fonder bara har varit i gång i ett par år och lämnat utdelning lika många gånger finns det inte heller någon utdelningstillväxt att tala om vilket är en stor nackdel jämfört med att äga aktierna direkt i den egna portföljen.

Här är de 20 största innehaven i Xact Högutdelande:

BolagVikt i procent
Tryg (Danmark)3,10%
Sampo A (Finland)3,00%
Swedbank A (Sverige)2,90%
Handelsbanken A (Sverige)2,70%
Nordea (Sverige)2,70%
Castellum (Sverige)2,60%
Astra Zeneca2,60%
Elisa (Finland)2,60%
Kesko B (Finland)2,60%
Hufvudstaden A (Sverige)2,50%
ISS (Danmark)2,50%
SEB A (Sverige)2,40%
Hemfosa (Sverige)2,40%
Danske Bank (Danmark)2,40%
Securitas B (Sverige)2,40%
Fabege (Sverige)2,30%
Gjensidige Forsikring (Norge)2,30%
Skanska B (Sverige)2,30%
ICA-Gruppen (Sverige)2,30%
Kone B (Finland)2,20%

Då Xact Högutdelande är en börshandlad fond så sker alla avslut i realtid. Det går alltså snabbt att ta sig ut och in till skillnad från traditionella fonder där avsluten tar flera dagar. Flexibiliteten har dock ett pris då det tillkommer courtage vid handel av ETFen.

Ni kan även läsa artikeln på Di:s hemsida.

2 kommentarer:

  1. Kan handlas gratis hos Nordnet, bättrar på kalkylen lite... Hälsningar, T

    SvaraRadera