onsdag 1 augusti 2018

Utdelningsportföljen - Månadsrapport juli

Juli blev en historisk månad på många vis. Rekordvärme, massiva skogsbränder runtom vårt avlånga land, ett fotbolls-VM som för en gångs skull var kul även för Sverige samt en mycket rolig börsmånad med tillhörande rapportflod! Som tur är har jag haft tid att avnjuta de flesta av dessa faktorer (skogsbrand hör inte till dessa) då jag haft semester större delen av månaden, vilket inte minst märkts på den låga aktivitetsnivån i bloggen.
Men nu är augusti här och det är dags att summera juli vilken visade sig bli årets bästa månad!

Ändringar i Utdelningsportföljen:
Som jag nämnde i rapporten för juni så började jag så sakteliga sälja av mitt innehav i Drillcon. Som bäst var innehavet upp 100% men sedan dess har aktien vacklat rejält och när kursen gick under MA200 började jag fundera på försäljning.
Läget förbättrades inte och hela innehavet är nu sålt med en förtjänst på 30%, och då räknar jag inte med utbetalda utdelningar. Yield On Cost låg på över 8% och detta kommer självklart innebära en minskning av utdelade medel under kommande år, men trots detta känns det rätt att köpa mer stabila utdelningsaktier som jag tänker behålla under lång tid framöver.
Med denna avyttring innehåller nu Utdelningsportföljen 24 stamaktier och 3 preferensaktier. Ni hittar en lista över mina samtliga innehav här.

Utdelningar:
Precis som juni är juli en snål utdelningsmånad men tre kvartalsutdelare gör att det ändå blir lite stålar som rullar in. Hemfosa är en ny favorit bland många utdelningsjägare och jag funderar på att öka mitt innehav. Dock står bolaget inför en avknoppning och jag avvaktar ytterligare inköp tills jag ser hur jag ska förhålla mig till den nya uppdelningen.

Juli
Aktie
2018
2017
Ändring i %
Hemfosa11584137%
Klövern Pref1001000%
Saltängen10081123%
Summa315265119%
Ackumulerad utdelning
20161654
20176216
20188565
Summa sedan portföljstart16435

Portföljens Utveckling:
En rad väl mottagna rapporter lyfte Utdelningsportföljen till nytt All Time High och enligt Avanzas grafer har portföljen utvecklats 40% sedan start, vilket jag även noterat på sidan över mina sparmål. Jag var lite avvaktande med inköpen då sommarmånaderna vanligtvis brukar bjuda på en tråkig utveckling, men det känns tryggt att börsens värdering stöttas av bolagens fina rapporter för Q2 som trillat in under de senaste veckorna.
Juli var inte bara årets bästa månad sett till procentuell ökning, utan stod även för merparten av årets utveckling vilket självklart är väldigt kul!
Utdelningsportföljen ligger marginellt före jämförande index och när vi nu går in i augusti kanske vi kan räkna med svalare börsklimat och en del fina readagar. Hösten har historiskt sett bjudit på börsuppgångar och det vore bra att redan nu kunna ta plats inför kommande års utdelningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar